Dalarna

DalarnaFinns det något mer unikt och mytomspunnet landskap i Sverige än Dalarna? Med egna traditioner som sträcker sig långt tillbaka i historien finns här något för alla: kulturintresserade, naturälskare och vänner av traditioner och hantverk som liksom Dalahästen har blivit berömd långt utanför Sveriges gränser.

Dalarna är därför det perfekta landskapet att semestra i för dig som vill lära dig mer om vår historia och uppleva svenska mattraditioner på nära håll. Falukorv och knäckebröd måste upplevas där det först började tillverkas! För många är Dalarna även det vackraste landskapet i Sverige med sina böljande berg, urskogar, bäckar och sjöar. Vi guidar dig till de bästa upplevelserna, har du ännu inte besökt Dalarna så är det dags nu!

Kulturhistoria

Att Dalarna på samma gång känns ursvenskt och exotiskt kan ha sin förklaring i dess läge mitt i Sverige där man på gränsen mellan norr och söder, öst och väst tar en portion av varje landskap och gör till sitt.

Den speciella dalakulturen känns i allt från dialekt till hantverk som spridits ut från landskapet i generationer. Vad är då specifikt dalakultur? En av alla sevärdheter är världsarvet Falu koppargruva som en gång stoltserade med att vara världens största. Med pigment från mineralerna i gruvan gör man äkta Falu Rödfärg som har rötter från 1500-talet och har varit i produktion sedan 1700-talet. En unik färg för svenska hus som naturligtvis säljs i gruvbutiken på området. Namnet Falu Rödfärg kan endast användas om färgen som kommer ifrån Falu Rödfärg, därför har företaget lämpligt nog sin produktion i anslutning till gruvan.

Några av våra mest berömda konstnärer var bosatta i Dalarna, Carl Larsson och Anders Zorn. Carl Larssons hem i Sundborn har blivit en designklassiker i sig. Här utanför Falun bodde konstnären med sin familj och hemmet är inrett med unikt hantverk från Dalarna, mycket tack vare Carin Larsson som formgav det mesta i hemmet, och Carl Larsson som sedan förevigade hemmet genom sitt måleri. Här kan man se äkta hantverk från Dalarna som sedan blivit rikskända och stilbildande.

Ett lika unikt hem kan vi besöka på Zorngården utanför Mora där konstnären Anders Zorn bodde med sin hustru. Hemmet är skapat runt 1900 och här blandas föremål från världens alla hörn med dalatradition. Zorngården går endast att besöka i grupp med högst 15 personer.

Design och Hantverk

dalahästVisste du att Dalahästen har sitt ursprung i 1700-talets Dalarna, och att de täljande männen tog sin inspiration från hästen som transportmedel och från början var helt omålad? Efterhand började hästen smyckas med mönster och började säljas i Mora under 1800-talet. En svensk symbol blev hästen först på 1900-talet och än idag skapas hästen för hand, vilket man kan se med egna ögon i Nusnäs där ursprungshästen skapas och skickas ut i världen.

Världens största Dalahäst kan du beskåda i Avesta när du kör in i Dalarna söderifrån. En föraning om vad landskapet har att erbjuda, för här finns ju även den äkta Morakniven och även Leksandsstolen som är en blandning av stilrent 1700-tal och allmoge. Kurbitshantverket som vi ser på dalahästarna i form av färgglada blommor och blad hittar vi idag även i modern design.

Gastronomi

Känner du till maträtten söpäron? Det är en gryta med rotfrukter och kött specifik för Orsa som bara är en av de många kulinariska specialiteterna från hantverksdistriktet Dalarna. Från norra delen kommer kolbullar som liknar pannkakor och fylls med fläsk och messmör. Och vill du köpa knäckebröd från några av de anrika firmorna i Dalarna kan du exempelvis åka till Leksands knäckebröd i just – Leksand, som blandar tradition från 1800-talet med nya slags knäckebröd.

Natur och kända lopp

Några av de mest traditionsrika motionsloppen kommer naturligtvis även de från Dalarna som med sin blandning av historia och naturupplevelser har skapat det legendariska Vasaloppet med start i Sälen och mål i Mora. Världens största skidlopp firas till Gustav Vasas minne och är typiskt exempel på vad man kan ägna sig åt i Dalarna, nämligen att åka skidor både på längd och utför. Klassiska skidorter som Idre och Sälen samsas med anläggningar som Orsa Grönklitt och Gesundaberget för helhetsupplevelser i naturen.

Och Sveriges största simlopp för både amatörer och mer erfarna? Det hittar man i Vansbro i Dalarna där man simmar medströms i Vanån för att sedan fortsätta motströms i Västerdalälven. Det kaninte vara en slump att 16 000 människor vallfärdar till det vackra dalalandskapet.

Som final på Dalavistelsen, vad passar bättre än att besöka Dalhalla, kalkbrottet utanför Rättvik som har blivit en internationellt känd musikarena? Kanske är det här Dalarna sammanfattas bäst med kultur och natur i världsklass.