Leksand

Leksand är en stad i landskapet Dalarna och en centralort i Leksands kommun. År 2010 var dess befolkning ungefär 6 000 invånare. Leksand delas av Österdalaälven i två sidor: Åkerö och Noret. Noret brukar kallas centrum. Tre broar förenar de två sidorna med varandra och förutom att vara en av de finaste städerna i hela dalarna är Leksand känt för olika saker, exempelvis ishockeylaget Leksands IF, sjön Siljan, Leksand Sommarland, tillverkning av knäckebröd, majstångsresningen och Leksands kyrka.

Leksands IF

leksand-ifIshockeylaget Leksands IF spelar i svenska hockeyligan, SHL, som är den högsta divisionen i Sverige. Leksands IF grundades 1919 och har genom åren gjort många bedrifter. De har bland annat vunnit SM-guld fyra gånger och vunnit elitserien tre gånger. Leksands IF:s hemmaarena heter Tegera Arena och har en publikkapacitet på 7 650 platser, varav 6 250 är sittplatser. Denna kapacitet gör Tegera Arena till den åttonde största arenan i Sverige. Leksands IF består även av sektioner inom andra idrotter så som konståkning, bandy, skidsport och fotboll. I Leksand finns även en basebollklubb.

Siljan

Vid Leksand ligger sjön Siljan, som är Sveriges sjätte största sjö. Dess största djup är på 134 meter och ytan är 290 kvadratkilometer. Siljans utflöde går via Österdalälven till Dalälven. Området runt Siljan är känt för att ha vackra skidspår, vandrings- och cykelleder. Det finns många badplatser runt Siljan och varje år besöks området av hundratusentals människor. I området finns även hälsobrunnar. Vidare finns en av Sveriges äldsta lokalradiostationer i Siljanområdet. Denna radiostation heter Radio Siljan och sänder dagligen. Siljan är rik på fisk och följande fisk har fångats i sjön: sik, abborre, gärs, siklöja, spigg och stäm med flera.

Leksand Sommarland

Vid Siljan finns Leksand Sommarland som är en riktig familjefavorit. Det är en modern nöjespark som erbjuder en mängd olika attraktioner, bland annat finns ett vattenland, karuseller, en minilantgård samt action- och motoraktiviteter. Vattenlandet består exempelvis av en barn-, en mellan- och en djuppool samt en mängd olika vattenrutschkanor. Två populära vattenrutschkanor är Crazy Canyon och Cobra Turbo. På vattenlandet finns även många samlingsplatser, vilket är perfekt om du skulle vilja vila i solen ett tag. Det finns många olika sorters karuseller på Leksand Sommarland, exempelvis ett pariserhjul, hoppande bilar och båtar, en linbana samt en berg- och dalbana.

På minilantgården kan du titta på och klappa olika djur. Här finns allt från alpackor, höns, kaniner till får, lamm och getter. Bland actionaktiviteterna finns exempelvis en klättervägg, en vattenhinderbana och en höghöjdsbana. På Leksand Sommarland finns många motoraktiviteter. Fyra populära motoraktiviteter är dubbelgokarten, ungdomskarten, trafikstaden och sommarlandståget. Leksand Sommarland satsar kontinuerligt på nya attraktioner och varje år erbjuds nya överraskningar.

Knäckebröd

Leksand knäckebrödI Leksand tillverkas knäckebröd av Leksands Knäckebröd, som är ett familjeföretag. Leksands Knäckebröd grundades på 1920-talet och har bakat knäckebröd i hela fyra generationer. Idag är Leksands Knäckebröd den näst största knäckebrödstillverkaren i Sverige och har sina produkter i livsmedelsbutiker runtom i Sverige.

Knäckebrödsföretaget bakar ett 20-tal olika varianter, exempelvis Effektknäcke, Fäbodknäcke, MiniRut och Leksands Knäcke. Den sistnämnda produkten är en klassiskt rund brödkaka. Leksands Knäckebröd har en dalahäst som logo på sina förpackningar och i Leksand och i Dalarna finns dessutom en speciell pizzavariant som är baserad på knäcke-konceptet, nämligen Knäckepizzan. Leksands Knäckebröd erbjuder fabriksförsäljning av knäckebröd och här går det även att köpa traditionella souvenirer från Dalarna.

Majstångsresningen

Leksand är känt för sitt midsommarfirande, som börjar redan en vecka innan midsommarhelgen. Firandet slutar inte förrän efter midsommarhelgen, och pågår in i juli månad. I hela Leksands kommun är midsommarfirandet en stor händelse, oavsett om det är i Leksand eller runtomkring i de olika byarna. I Leksand hålls årligen Sveriges och världens största majstångsresning i Gropen, som är en gammal dödisgrop från istiden. Majstången är hela 23 meter hög och underhållningen består bland annat av traditionell dans av Leksands Folkdanslag. Denna folkfest brukar samla uppemot 30 000 besökare under midsommarafton varje år. Många av de här besökarna är ofta utländska turister som vill uppleva traditionella folkfestivaler.

Leksands kyrka

Leksandskyrka är en av de största landsortskyrkorna i Sverige och är ett perfekt besöksmål för den historieintresserade. Dess kapacitet är på hela 2 300 personer. Leksands kyrka ingår i Leksands församling, som är en del av Västerås stift. Vad som även utmärker kyrkan är dess fina läge. Den belägen högt på norra udden vid Österdalälvens utlopp i Siljan. Den nuvarande kyrkobyggnaden har daterats till mellan sent 1200-tal till början av 1300-talet. Vidare är Leksands kyrka avbildad på Stockholms centralstation i vänthall åtta tillsammans med olika landskapsmotiv från Sverige.