Siljan

Den vackra sjön Siljan, är Sveriges sjätte största och har funnits i ungefär 360 miljoner år då en meteorit träffade området. Siljan ligger i det fantastiska landskapet Dalarna i mellersta Sverige. Att ta ett dopp i denna sagolika sjö, är inget många tackar nej till men om du mot förmodan är en badkruka finns där andra roliga aktiviteter på och kring Siljan.

Du kan alltid njuta av utsikten över den glimmande sjön. Du kan även, från Siljans skärgård i den vackra viken Vika, ta dig ut på sjön med en kajak, kanot eller båt. Eller varför inte när vintern är kommen och sjön är täckt av snö och is, ta dig en tur på sjön med ett par långfärdsskridskor och njuta av det vackra landskapet från sjön.

Aktiviteter till sjöss

Till sjöss finns, som nämnt tidigare, olika aktiviteter. Om du vill lära dig segla, kan du hitta olika seglarskolor i både Mora och Rättvik. Silja består av 18 mil vattenväg, så där finns massor att utforska till sjöss som du inte vill missa. Ett exempel är Holens fågelreservat i Orsa där du kan försiktigt glida fram med en kajak och spana in fågelreservatet.

Fiske

Siljan har ett erkänt bra fiskevatten, så om du gillar fiske är Siljan ett bra ställe att lösa ett fiskekort och börja fiska. Där finns även en handikappanpassad ramp i Lillåviken som ger möjligheten till alla att fiska. För att endast nämna några av alla arter som lever där är mört, gädda, abborre och löja några som tillhör vanligheten att lyckas fiska upp. I sjön skiljer sig vattendjupet, vilket gör att det varierar var de olika fiskarterna befinner sig. På vintern fungerar det däremot utmärkt att ta med sig isborren och sätta sig ner och meta.Siljan

Bad och lek

Runtomkring Siljan, finns fina sandstränder och stora gräsytor för olika bollsporter som måste undersökas. Det varierande djupet på sjön gör det också utmärkt på vissa platser för barn och vuxna att kunna bada och njuta av den vackra sjön tillsammans.

Siljanleden

Runtomkring Siljan, finns en vacker promenad på cirka 31 mil som går utmärkt att dela upp i kortare sträckor. Under din promenad har du hela tiden tid att avnjuta utsikten utav den glimmande och vackra Siljansjön. För motionärer finns även det populära cykelloppet Siljan Runt som är en mer än 40 år gammal tradition och brukar ta plats under sommarmånaderna. Alla som fullföljer loppet får en dalahäst specialtillverkad för Siljan Runt.

Runt Orsasjön finns en 4 mil lång led, som tar dig genom byar och ger dig insikt i natur och kulturlandskapet. Du kommer bland annat passera Våmhus och Bonäs som är kända för sitt hantverk med hårslöjd och korgmakeri. Våmhus Gammelgård är en annan plats på leden nära Sivarsbacken, som har byggnader från 1700-talet och under sommarmånaderna finns även hantverkare på plats. Glöm inte att spana in de traditionellt tillverkade och handmålade träskorna eller det absolut typiska för Dalarna, Dalahästen.

Om du vill ha den perfekta utsikten över Siljan, rekommenderas Gesundaberget. För att ta dig dit kan du ta en rundtur på cykel mellan Mora, Vinäs, Sollerön, Gesunda och sedan tillbaka igen. Denna rundtur är asfalterad, så det går utmärkt att cykla utan problem. Dessutom finns flera rast- och läger-platser, så varför inte ta med dig campingtältet och slå upp över natten.

Hästridning

För dig som vill upptäcka Siljan från hästryggen, erbjuds flera turridningar med övernattning och även ridläger. En annan annorlunda aktivitet som erbjuds är beridet bågskytte. Förutom detta, finns andra roliga aktiviteter som erbjuds både på häst, land och ute till sjöss, det är endast din fantasi som sätter gränser.