Stugboende

Stugboende i Dalarna

Att Dalarna ligger i mellersta Sverige och är ett fint landskap med massor av vacker natur och kultur, visste du kanske redan om. Men att du kan bo i en stuga i behagfulla Siljansnäs, året runt med massor av härliga och roliga aktiviteter är kanske något du inte hade en aning om.

Siljansnäs som ligger mitt i Dalarna, är en tätort som tillhör Leksands kommun och består utav 5 stycken byar; Backbyn, Östra- och Västra Björken, Hallen och Näsbyggebyn. Som namnet Siljansnäs antyder, ligger tätorten på ett näs intill den vackra och sjätte största sjön i Sverige, Siljan.

Om du väljer att spendera din semester eller lediga dagar i en stuga i vackra Siljansnäs, i sköna Dalarna, varför inte njuta av den underbara naturen genom att promenera på olika vandringsleder eller trampa runt på cykel? Oavsett vilka intressen du har kommer vi guida dig igenom flertalet aktiviteter kring den fantastiska tätorten Siljansnäs.

Siljansnäsdagen

Siljansnäsdagen brukar vara i slutet av juli och har en mängd av roliga familjeaktiviteter. Dessutom bidrar lokala organisationer och företag med olika marknadsstånd. Ett världsmästerskap i Game of Logging brukar även arrangeras och detta är med andra ord motorsågstävlingar.

Midsommarafton och midsommardagen i Siljansnäs

SiljansnäsTraditionellt midsommarfirande i Dalarna är ett måste, för att få känna den där riktiga midsommarkänslan. Firandet börjar redan en vecka innan midsommarhelgen och pågår ända in till mitten av juli. Den största majstångeresningen är i Gropen i Leksand, men midsommarfirandet är stort även kring alla de andra byarna så du behöver inte oroa dig att gå miste om något.

På midsommardagen tar det traditionella Kyrkbåtsrodden plats, och har hållits varje år sedan 1936. Kyrkbåtar från hela Siljan tar plats och tävlar. Banan sträcker sig från Byrviken till Siljansnäs camping och i samband med kyrkbåtsrodden är det dans med dansbandslaget, midsommarfirande med majstångeresning vid Björkberget.

Björkberget

Björkberget erbjuder mängder av roliga aktiviteter och är perfekt för dig som vill lära dig mer om Dalarnas natur, kultur och djur. På Björkberget finns ett naturreservat, som har allt från lövskog till tallskog och ett väldigt rikt djurliv. Naturum Dalarna håller till perfekt på toppen och erbjuder dig roliga och lärorika utställningar, dessutom finns där utsiktstorn och spännande naturstigar.

Siljansnäs Flygklubb

Ta chansen att dessutom se Siljan från ovan! På Siljansnäs flygklubb kan du välja om du vill flyga Siljan runt med ett propeller- eller segelflygplan. Om du väljer att flyga ett segelflygplan blir du uppbogserad 1000 meter över havet och kan sedan njuta utav utsikten utan motorljud eller spaka själv, med hjälp utav instruktioner från läraren.

Siljansleden

Om du vill avnjuta den vackra naturen från cykel, finner du Siljansleden som är cirka 31 mil lång. Den leder genom läns- och landsvägar och där finns hänvisningsskyltar vilket gör det enkelt för dig att hitta rätt. Cykel går bra att hyra från de olika sportaffärerna eller från någon av turistbyråerna.

Musik vid Siljan

Varje år en vecka efter midsommar hålls en musikvecka vid Siljan. Du kan avnjuta klassisk- och folkmusik, dansa, vara med och spela eller bara lyssna till de underbara tonerna från musiken. En höjdpunkt för många är Bingsjöstämman som är mitt i veckan. Målet med musikveckan är att utveckla och stärka musikupplevelserna i den unika kultur- och naturmiljön.

Roliga aktiviteter under vinterhalvåret i Siljansnäs

Om du inte endast vill tillbringa dina dagar i en mysig stuga finns där självfallet aktiviteter för dig även när den kalla vintern är på besök i Siljasnäs. Om du gillar att åka skidor, finner du Granbergstoppen. Du kan till exempel åka längdskidåkning strax utanför slalombacken på Granbergstoppen som har upp till 13 kilometer spår och med 5 kilometer elbelysning under kvällstid.

Eller varför inte ta med hela familjen, då Granbergstoppen erbjuder 5 stycken nedförsbackar, 2 släpliftar och en gratis barn-nybörjarlift. Men även en pulkabacke, snowboard- och skidskola och en grillplats. Den längsta nedfarten ligger på 1 100 meter.

Skridskor är en annan rolig vinteraktivitet som passar utmärkt när den vackra Siljan sjön har fryst till is. Det är inte mycket som slår att ta en tur på den frysta Siljan, med den värmande solen i ansiktet och med blicken riktad på den fina naturen som omringar sjön.